БЕОГРАДСКЕ МАЛВЕРЗАЦИЈЕ ПРЕЗЕНТОВАНЕ НА СКУПШТИНИ ЕВРОПСКЕ ШАХОВСКЕ УНИЈЕ

Генерална Скупштина Европске Шаховске Уније је одржана 4.новембра током Европског екипног првенства на Криту.

У оквиру 3.тачке дневног реда, где су председник Зураб Азмајпарашвили и генерални секретар Тодорос Цорбазоглу презентовали своје извештаје, Скупштина је информисана о састанцима у Министарству спорта и омладине Бугарске и истрази која се води због проневере буџетских средстава преко приватне фирме са називом Европска Шаховска Унија доо, а која је регистрована у пореском рају, Делаверу, САД, а са којом су уско повезани Силвио Данаилов и Владимир Шакотић.

Један од доказа који је Европска Шаховска Унија добила од Министра спорта и омладине Бугарске је и лажна фактура Европске Шаховске Уније са потписом Владимира Шакотића, којом се 41700 евра преусмерава на рачун приватне фирме (клона) Европске Шаховске Уније.

Прва страна фактуре у пуној резолуцији може се видети овде.

Реч је о фактури којом се непостојећа опрема ЕШУ рентира Шаховском савезу Бугарске. Фактура је издата из наводног седишта ЕШУ, а заправо канцеларије Шакотићеве фирме „Центар за развој шаха“, у Масариковој улици у Београду.

Према образложењу борда Европске Шаховске Уније, очигледно је да је износ на фактури максимално увећан и необјективан. Наиме, за износ исказан на овој фактури могла се купити (а не рентирати) целокупна наведена опрема. Такође, ЕЦУ никада није поседовала ДГТ гарнитуре као ни осталу наведену опрему, па самим тим их није ни могла издавати.

Укупна сума буџетских средстава проневерена путем оваквих лажних фактура превазилази милион евра према подацима (фактурама) које су до сада пронађене.

Подсећамо, Управни Одбор Европске Шаховске Уније, донео је одлуку да започне још један кривични поступак у Словенији, где је пронађен посреднички банковни рачун приватне фирме Европске Шаховске Уније доо (клона праве ЕШУ), с циљем да се утврди колики је тачан износ проневереног новца и која лица поред наведених стоје иза ових тешких криминалних радњи.