Boris Kutin: Vladimir Šakotić, na žalost, ima podršku u Srbiji

U Poreču 2015. je nestalo mnogo para, umesto zarade su izgubili 40.000 evra. U sve je bio umešan Šakotić, koji je u međuvremenu oteran iz Crne Gore i Evropske šahovske unije, a sada, na žalost, ima podršku u Srbiji.

Bezmalo dve decenije u rukovodstvu Svetske šahovske organizacije (FIDE), Slovenac Boris Kutin (70) je ovog proleća bio u Beogradu, sa namerom da posreduje u ovdašnjoj organizacionoj zavrzlami.

Potpredsednik FIDE je tada imao prijem u Ministarstvu sporta, ali situacija oko toga ko zaista predstavlja Šahovski savez Srbije nije se u međuvremenu razmrsila, nego se još više zakomplikovala.

Grupi funkcionera koja je zvanično dobila mesto u APR i pravo na korišćenje sajta ŠS Srbije obustavljena su budžetska sredstva, a predstoje im i višestruki sudski procesi, pokrenuti od strane grupe smenjenih funkcionera.

Uzajamna smenjivanja i sporovi počeli su krajem 2015. i još im se ne nazire kraj. Što kažu advokati, da to ide brzo, ne bi se zvalo „spor”. Tako, tokom ove godine, jedna grupa sprovodi takmičarski program ŠSS, vrši smene i promene u kancelariji i među stručnim licima, ali ne zna kako će obezbediti odlazak reprezentacija na Evropsko prvenstvo u Grčkoj, ovog oktobra, najvažnije međunarodno takmičenje za naš šah. Odluke se donose u zatvorenom krugu i objavljuju na sajtu, o javnim raspravama ili suočavanjima niko i ne razmišlja. Šah i dalje gubi, posebno na medijskom planu.

Boris Kutin podseća da je takvim putem šah potonuo u svim zemljama bivše Jugoslavije:

– Interesantno je da je katastrofalno stanje u celoj „Jugi”… Tako je u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji, Sloveniji.. U Crnoj Gori je slabije nego ranije, ali ne toliko loše kao u Srbiji.

– U Hrvatskoj su Brigljevića isključili doživotno iz šahovske organizacije, zato što je tražio da se ispitaju malverzacije oko Evropskog kadetskog prvenstva u Poreču, 2015. Tada je nestalo mnogo para, umesto zarade su izgubili 40.000 evra. U sve je bio umešan Šakotić, koji je u međuvremenu oteran iz Crne Gore i Evropske šahovske unije, a sada, na žalost, ima podršku u Srbiji.

– U Sloveniji možda nije toliko loše, ali jeste u odnosu na mogućnosti, prema kojima bi moralo da bude mnogo bolje. Vode se različite igre oko toga ko će da sudi velika takmičenja, svuda se privatizuju funkcije.

– Bugari su ustanovili da se kod njih radi o 1.7 miliona evra koji su otišli rukovodiocima Evropske šahovske unije preko računa u Ljubljani, u pitanju je klasični kriminal.

– Spreman sam ponovo da idem u Beograd. Sudski sporovi nikuda ne vode, samo koštaju i štete svima, treba naći zajednički jezik. Izgubili su vremena i budžetska sredstva, sada je i Evropsko prvenstvo pod znakom pitanja. Na obe strane ima vrednih šahovskih radnika. Moj predlog je da se vrate pola koraka unazad i da se radi posao, ne da su lični interesi najvažniji.

Preneseno iz POLITIKE, autor Marjan Kovačević