Извештај са конгреса ФИДЕ

88. ФИДЕ конгрес је одржан у периоду од 7-15. октобра у турском летовалишту Анталији. Сва радна тела-комисије и Извршни одбор су одржали своје састанке.

Конгрес традиционално отвара „Централни борд“ који чине председници свих комисија ФИДЕ и где се координира рад комисија и решавају питања преклапања/одсуства надлежности. Једна од најважнијих тема, а поводом недавних дешавања на светском купу у Грузији, је био кодекс облачења. Договорени су кораци како да се ово питање разјасни и стандардизује кроз рад неколико комисија. Ово је тема која код нас још увек није отворена, а коју би Шаховски савез Србије требало да има на дневном реду уколико жели да наш спорт учини маркетиншки атрактивнијим.

Комисија за маркетинг је такође разматрала теме које могу бити значајне за Шаховски савез Србије. Комисија жели чвршћу сарадњу ФИДЕ и националних савеза, а за почетак предлаже јаче напоре у области чланства, брендинга и алтернативних извора финансирања.

Судијска комисија је одобрила пријаве за титуле ИА и ФА, а међу којима је и значајан број наших судија: Петар Ј Николић, Војкан Петровић, Небојша Радосављевић, Зоран Станимировић (сви ИА), Новица Арсић, Милош Лазовић и Драгана Ранђеловић (сви ФА).

Комисија за правила игре је усвојила значајне промене које се односе на „неправилан потез“ а које ступају на снагу 1.јануара 2018.године. Са овим изменама треба да се упознају све наше судије.

Комисија за рејтинге и титуле је, из обимног дневног реда, одобрила пријаве за титуле наших шахиста: Срђан Рогач (ИМ), Марина Гајчин, Теодора Ињац (ЖИМ), Давид Шаренац (ИМ, условно рејтинг).

Чланови ове комисије су се, после жалби из неколико значајних националних савеза, такође бавили сумњивим резултатима на злогласним турнирима за норме у Кечкемету и Новом Саду. Урадиће се неколико анализа (укључујући и статистичку) резултата и трендова, а у другој фази комисија може да затражи обавезујуће изјаве одређених актера са тих турнира.

Тренерска комисија, чији је члан и један од оснивача ИМ Јован Петронић, је одржала консултације пошто је радни састанак организован раније у Црној Гори.

Комисија за шаховске новинаре, чији сам члан, је усвојила „Медијски Правилник“ ради прецизнијег дефинисања елемената за организацију званичних такмичења из календара ФИДЕ.

Техничка комисија је разматрала нове дигиталне табле произведене од стране компаније „Chess Evolution“. У будућности ће се водити више рачуна о техничкој опреми (гарнитуре за игру, дигитални сатови, дгт комплети) и партије које буду игране на опреми која није сертификована од стране ФИДЕ могу да се одбију за рејтинговање.

Такмичарска комисија је одобрила пријаве за титуле међународног организатора (ИО) Небојши Баралићу и Горану Урошевићу.

Пошто је Министарство за спорт Републике Бугарске укинуло лиценцу националном шаховском савезу због милионске проневере државног новца, ФИДЕ је привремено искључила Бугарску шаховску федерацију из чланства. Бугарски шахисти ће наступати на такмичењима под заставом ФИДЕ. У вези са овим случајем постоји поступак пред Етичком комисијом ФИДЕ. Подсећам да је предводник противзаконитих промена у Шаховском савезу Србије, Владимир Шакотић, обухваћен овим поступком.

Међу значајним политичким одлукама, Извршни одбор је гласањем 37-20 затражио од председника ФИДЕ Кирсана Иљумжинова да се не кандидује на изборима у ФИДЕ 2018.године. Ова одлука је препорука и није обавезујућа.

Све одлуке Извршног одбора су доступне на сајту ФИДЕ

Званичан сајт

Горан Урошевић,
делегат Шаховског савеза Србије у ФИДЕ и ЕЦУ