Neobjašnjive odluke selektora ženske šahovske reprezentacije Srbije

Povodom neobjašnjive odluke selektora ženske reprezentacije Srbije, velemajstora Branka Damljanovića, da u reprezentaciju Srbije za predstojeće Ekipno prvenstvo Evrope ne uvrsti aktuelnu šampionku Srbije, ženskog internacionalnog majstora Adelu Velikić, šahovski klubovi „Beograd“ i „Jelica PEP“ izražavaju javno nezadovoljstvo ovom odlukom i daju bezrezervnu podršku svojoj igračici.

– Već dugi niz godina se vodi naporna borba da se državnim šampionima vrati ugled i značaj koji oni po definiciji zaslužuju. Nažalost, i stari borac za „šahovske stvari“ VM Branko Damljanović odustao je od sopstvenih stavova i u žensku reprezentaciju nije uvrstio aktuelnu šampionku Srbije koja je ujedno i aktuelna univerzitetska šampionka Evrope.

Posebno je šteta što se radi o devojci koja je bila sjajan đak Prve beogradske gimnazije, a sada student Elektrotehničkog fakulteta, koja pokazuje ličnim primerom da su šah i škola komplementarni. Njenu upornost i ljubav prema šahu treba iskoristiti kao primer za mlađe generacije, a ne obezvređivati kao što je učinjeno u ovom slučaju – stoji u saopštenju ova dva kluba.

Oni poručuju da žele našoj reprezentaciji puno uspeha na predstojećem takmičenju, ali da od selektora očekuju da šahovskoj javnosti obrazloži svoju odluku.

Izvor: Pravda