Шах клуб Политика иступио из Премијер лиге Београда

Руководство Шаховског клуба Политика одлучило је да, у знак протеста, не учествује у Премијер лиги Београда, односно једној од три групе Друге лиге Србије.

Разлог томе је бахато, нецивилизацијско, силеџијско понашање Петра Катанића-Вујића као водитеља техничке конференције. Он, у присуству председника Такмичарске комисије и главног судије, није дозволио капитену Шах клуба Политика да дискутује о правилима такмичења. То је иначе поновљени случај да Петар Катанић-Вујић тенденциозно ниподаштава представника Шах клуба Политика на званичним скуповима Шаховског савеза Београда.

Директан повод за малтретирање пред капитенима свих осталих клубова било је питање да ли и судије морају, као и играчи, да обаве здравствени преглед. С обзиром на то да је водитељ забранио капитену Политике дискусију о томе, он је напустио састанак. Иначе, обавештавамо јавност да су по Закону о Спорту све судије обавезне да обаве лекарски преглед.

После тога, извучени су такмичарски бројеви и за Шах клуб Политику без присуства њеног представника, што је нерегуларно. Осим тога, један од судија је на ранијим такмичењима испољио грубу пристрасност и лоше тумачење правила, јер је без аргумената контумацирао такмичара Политике. Када се то деси на појединачном такмичењу, може да се истрпи, али не сме да се допусти да тај судија то учини и на екипном првенству и стога је тражено његово изузеће.

Такође, упућен је допис руководству Шаховског савеза Београда да на свом сајту објави извињење због понашања Петра Катанића-Вујића. То је одбијено, упркос упозорења да ће ШК Политика иступити из Премијер лиге.

Мада је самоиницијативни прелазак у нижи ранг такмичења веома болан за колектив, Шах клуб Политика ће и даље да следи узорну шаховску етику. Клуб ће наставити да постоји и да се такмичи, али у складу са својим начелима.

Поступак напуштања Друге лиге је у ствари намера да се укаже на многобројне примитивне злоупотребе и проблеме у нашој шаховској организацији. Подсећамо на избор селектора без конкурса, на непозивање шампионке државе Аделе Великић у репрезентацију, на реваншизам према Шах клубу Црвена звезда и на многе друге разноврсне одлуке које су усмерене ка личним добитима, а потпуно против општег интереса шаха.

Руководство Шах клуба Политика