Зураб Азмајпарашвили: Особе из криминалног удружења још увек оперишу у чланицама ФИДЕ

У свом извештају за предстојећи конгрес ФИДЕ (пдф), председник Европске шаховске уније Зураб Азмајпарашвили је доста простора посветио деловању индивидуа које су осумњичене за проневеру новца из буџета Републике Бугарске.

После састанка са Министром омладине и спорта Републике Бугарске, јавности је објављено да је организована криминална група, која је успоставила „клона“ Европске шаховске уније као приватни д.о.о. у пореском рају Делаверу, САД, нанела финансијску штету Републици Бугарској у износу већем од 1 милион евра.

Док бугарска полиција и тужилаштво истражују случај, Европска шаховска унија је сву документацију добијену од Министрства омладине и спорта проследила Етичкој комисији ФИДЕ, која такође испитује одговорност одређених лица.

Подсетимо, према извештају државних ревизора (пдф), директор Бугарске шаховске федерације Николај Велчев је средства из буџета Републике Бугарске прослеђивао на лажну Европску шаховску унију д.о.о. Делавер на основу фактура које су издате у Београду, са потписом Владимира Шакотића, тадашњег извршног директора Европске шаховске уније.

Европска шаховска унија је забринута да особе које су водиле и помагале овакво криминално удружење још увек оперишу у неким федерацијама чланицама ФИДЕ.